A munkám során gyakran szóba kerül az, hogy a férjemmel néhány évvel ezelőtt Elopement esküvő mellett döntöttünk. Minden egyes alkalommal meglepi az embereket, hogy pont Én, esküvői fotósként nem szerettem volna hatalmas világraszóló eseményt, virágtengerben úszó csoda helyszínnel, hajnalig tartó bulival. Félreértés ne essék, a saját preferenciáim és a munkám során megélt eseményeket tökéletesen szét tudom választani, de ha újra döntenem kéne, akkor sem tennék másként.

De hogyan is kell jól megszökni? És mit jelent ez egyáltalán? 

A legfontosabb kérdés, amit fel kell tennetek magatoknak, ha kacérkodtok az eloping gondolatával az, hogy biztosan mindketten ezt szeretnétek? De akár meg is fordíthatjátok a kérdést: Biztos az, hogy mindketten jól éreznétek magatokat egy klasszikus nagy esküvőn? Ha csak egy aprócska kétely is felmerül bármelyikőtökben, fontos, hogy erről beszéljetek, ugyanakkor tudnotok kell, az eloping szépsége pontosan az, hogy nincsenek szabályok. Senkinek nem kell megfelelnetek, kizárólag kettőtök vágyai és döntései fogják megalkotni azt a napot, amit remélhetőleg olyan csodaként fogtok megélni, ahogy Mi tettük.

Vőlegény és menyasszony egy takaró alá bújva sétál
Vőlegény és menyasszony összebújva

Az eloping-ot nehéz jól fordítani, hiszen a megszökés a jelen kultúrában már se nem indokolt, se nem túl elegáns. Nem feltétlen az a cél, hogy szándékosan és titokban kihagyjuk a szeretteinket ebből az eseményből, és remélhetőleg társadalmi korlátok sincsenek, amik elől fizikailag el kellene menekülni, hogy választott kedvesünkkel mondhassuk ki az igent :) Itt el is érkeztünk a második igen fontos lépcsőhöz, a családhoz. Rajtatok áll a döntés, hogy előre beavatjátok e szeretteiteket, vagy tényleg teljesen titokban szeretnétek egybekelni. Tőlünk sokszor megkérdezték utólag: Nem sértődött meg a család? Hogy fogadták a szüleitek? Nos, mi előre megbeszéltük mindekivel, hogy mire készülünk. Elmondtuk, hogy miért döntöttünk így, és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen mindenki szeretettel és elfogadással kezelte a döntésünket. Természetesen volt, aki nagyon szeretett volna jelen lenni, aki ilyesmire adja a fejét az készüljön el, hogy mindig lesznek önjelölt potyautasok, de egy kedves ám határozott elutasítással senki szívét nem fogjátok összetörni. Legalábbis annak biztosan nem, aki őszintén törődik Veletek és tiszteletben tartja a határaitokat.

A szervezés


Elopement esküvőre általában olyan párok vállalkoznak akik eleve szeretnek utazni, így szinte biztos, hogy nem fog nehézséget okozni a szervezés. Saját tapasztalataink alapján mi a lehető legegyszerűbb forgatókönyvet terveztük meg, de természetesen rajtatok áll, hogy mit és mennyit szeretnétek magatokra vállalni. Azoknak, akik óvatosabbak, de szeretnék, hogy minden olajozottan menjen, érdemes erre specializálódott szervezőt fogadni. 


Kilchurn kastély báránnyal
felföldi táj SKóciában
Kilchurn kastély Skóciában

ceremónia - törvényes vagy szimbolikus?



A választott helyszíntől függően felmerül a kérdés, milyen lehetőségeitek lesznek a házasság érvényesítésére? Külföldön ez helyszínenként eltérő, néhol igen bonyolult, vagy erősebb anyagi vonzata is van a későbbi fordítás és hitelesítésés, illetve az engedélyek miatt, ezért a legegyszerűbb döntés – és higgyétek el, a nap végén tényleg nem fog számítani – ha szimbolikus szertartás mellett döntötök, és itthon megesküsztök polgári szertartás keretében.

Nekünk ez a döntés kompromisszum is volt, mert az itthoni szertartáson a szüleink is jelen tudtak lenni, ezt viszont nagyon egyszerűre és meghittre terveztük, egy kellemes vacsorával összekötve. Na de vissza a nemzetközi vizekre. Ha nem hivatalos, akkor hogyan és merre tovább?


Mi Skóciában esküdtünk, és a kultúra közös szeretete miatt szép adaléknak éreztük azt, hogy angol nyelvű szertartásunk legyen, a hamisítatlan gyönyörű skót akcentussal. Egy erre specializálódott szertartásvezetőt fogadtunk fel, akivel online megbeszélések és emailezés során álmodtuk meg azt, hogyan zajlódjon majd az esemény.

Szeretném kiemelni, hogy mindegy milyen nyelvű szertartást terveztek, fontos, hogy az illető ismerjen meg Titeket. Szerencsére ez már itthon sem ördögtől való, és higgyétek el, hatalmas különbség van aközött, hogy a szertartásvezető tudja kikről beszél, vagy az unásig ismert Kisherceg idézetet mondja a hatodik párnak aznap. Mi büszkén mondhatjuk, jobb embert nem is választhattunk volna. (Gail Brack - Humanist Society Scotland)


Szertartás a természetben
Gyűrűhúzás pillanatai

a helyszín


Ha szervezővel dolgoztok, egészen egyszerű dolgotok lesz, hiszen jól bevált helyszínek közül választhattok. Ezekre egészen biztosan nem kell, vagy már eleve engedéllyel rendelkező helyet ajánl nektek, így nem kell olyasmi miatt aggódnotok, hogy magánterületre léptek. Ha magatok szerveztek, akkor erre érdemes külön figyelmet fordítani. Kis kutakodással, és sok órányi Google maps böngészéssel álomba illő helyszíneket lehet találni. Nekem fotósként ez egyébként is a munkám része, így nem volt kérdés, hogy megtalálom azt, ami számunkra tökéletes lesz, de ha Ti bizonytalanok vagytok, akkor bátran kérjetek a fotósotoktól segítséget. Egészen biztos, hogy raktárnyi ötlettel fog visszajelezni - egy jó szakember tele van álom helyszínekkel, és nagyon-nagyon de tényleg nagyon fontos kiemelni: Ismerni fogja a fényviszonyokat.

Több faktort figyelembe kell venni a helyszínválasztásnál, olyanokat, amikre Ti valószínűleg magatoktól nem gondolnátok. De mire figyel majd a fotós?


Vőlegény a folyóparton sétál
Ifjú házasok egy híd tetején a folyó felett
VŐlegény és menyasszony Skóciában a kastély előtt

Melyik évszakban mentek majd, és ez az adott országban ez milyen jellemzőkkel jár? Fontos ez a ruhátokra nézve, sem fázni, sem leizzadni, leégni nem szeretnétek. A menyasszonyi ruha választásnál faktor kell legyen az, hogy a terepen hogyan fog viselkedni a ruha. Gondolj itt a hosszára és az anyagára, fel fog e akadni, terül e majd szépen a szoknyád, szükséges e uszályt tervezned vagy csak katasztrófa lesz a vége? És a cipő kérdés természetesen…kényelem, kényelem, kényelem!


Melyik napszakra terveztek? Ha már hatalmas utat tesztek meg, és különlegeset szeretnétek, akkor legyen prioritás az, hogy ideális körülményeket terveztek vizuális szempontból is.


Egy jól megválasztott óra a legcsodásabb naplementében egészen más hangulatot fog kölcsönözni nemcsak a képeknek, és a videónak, de az emlékeiteknek is. 


A bőrönd-mumus kérdése. Gondoljatok arra, hogy olyan ruhát válasszatok ami a bőröndös utaztatás után is szép marad, esetleg egy könnyű gőzölés elég neki. Mi ezt választottuk. Repülőn feladott poggyászban , vagy ha autós úticélra mentek akkor már eleve ruhazsákban tud utazni mindkettőtök ruhája. Fontos! Írjatok külön listát a szertartáson viselt holmikról, ha a pakolásnál semmit nem szeretnétek kifelejteni.


Menyasszonyi ruha gőzölése
Szatén menyasszonyi ruha
Menyasszony készülődik a testvérével

a körítés


A szervezés kezdetén felmerült bennünk, hogy milyen részletek fontosak, mit tudunk elengedni, és mi az ami egyáltalán nem fontos. A virág például egy olyan tényező volt, amit ugyan nagyon fontosnak tartok és hatalmas virág rajongó vagyok, mégis borzasztó egyszerűen és aranyosan oldottuk meg. A falu egyetlen Coop-jában 5 csokor supermarketes virágból, és a szállás kertjében található zöld növényekből a tesóm kötött Nekem egy kis csokrot, a férjemnek pedig én babráltam össze egy apró virág kitűzőt. Egyikőnk sem virágkötő, de azt gondolom a végeredmény tökéletesen megfelelő volt. Nekünk mindenképp. És mint mindenben ami elopement – ez a jelszó. (Tipp: ha van kézügyességed, ezen rengetegen spórolhatsz. Készíts be előre szalagokat, kötelet, drótot ami a csokorhoz kellhet) Ha tovább utaztok, ezért kevésbé fog fájni a szíved. Mi egy vázában a szálláson hagytuk a csokrot.


Virágkötés
Menyasszonyi csokor


Bármiről is legyen szó, a személyes jó tanácsom az, hogy mindig tegyétek fel a kérdést a pároddal együtt elsősorban egymásnak, másodsorban magatoknak, szükségünk van e rá? Meghatározó lesz? Hiányozni fog ha nem lesz? Mekkora plusz bonyodalommal vagy energia esetleg anyagi befektetéssel jár?

Igyekezzetek elkerülni azt a hibát, hogy a szervezés végére csomó olyan dolgot tűzdeltek a napba, ami valójában nem szolgálja majd a boldogságotokat.

Kristály borospohár
Vőlegény a tükör előtt nyakkendőt igazít

Higgyétek el, minél egyszerűbb, letisztultabb a tervetek, annál stresszmentesebb lesz. Ami pedig az ünneplést illeti, ki-ki a maga ízlése szerint zárja a napot. Én nagyon nagy szeretettel gondolok vissza arra, amikor a szertartás befejeztével még a nap utolsó sugaraiban fotózkodtunk és filmeztünk kicsit, majd a szállásra visszaérve mindenki melegítőbe bújt, és egy csodálatos házi készítésű vacsorával zártuk a napot. Három fantasztikus kollégával sikerült megosztani ezt a soha vissza nem térő élményt, és külön örömet okozott az, hogy együtt költhettük el a vacsorát is. A nap vége számunkra a kandalló mellett elnyúlva zajlott, hihetetlenül elfáradva, de lebegve a boldogságtól. Másnap mégegyszer nekiveselkedtünk a fotózásnak és videózásnak, és a fiúk az utolsó pillanatig dolgoztak azon, hogy csodát kapjunk emlékbe. 

MEnyasszony nevet a tükör előtt
Vőlegény a menyasszonyára mosolyog

summa summarum


Nincs két egyforma esküvő – szoktam gyakran mondani, de egy valami mindegyikben ugyanaz: A szeretet. Mindegy hová tervezitek az esküvőtöket, mind a szervezés, mind az esemény teljen szeretetben, olyan emberek közt, akikkel könnyedek és felszabadultak tudtok lenni. Legyetek bátrak és kalandvágyók, és a Nagy nap legyen számotokra valóban ünnep. 

Menyasszonyi frizura készítés
Vőlegény csokorral
Megható első pillantás
Virágtűzés
Vőlegény kiegészítők
Tokaji bor ajándékba
Fiatal pár a naplementében
Házaspár a tóparton
Tóparti ceremónia
Videós és menyasszony
Naplementés szertartás
Kiegészítők
Virágszórás
Szertartásvezető Skóciában
Videós és fotós



A cikkben szereplő fotókat Hajnáczky Gábor készítette. Filmeseink Bálint István és Menyhárt Sándor voltak.

ha kérdésed van a témában vagy

elopement fotóst keresel írj bátran!

Gyűrűpár